huis in opbouw

tussenwand

Tussen de woonkamer en de achterkamer stond een tussenwand van hout met glas. Dat is het allereerste dat eruitging.

Alle gaten en sleuven netjes weggewerkt. De tussenwand komt te staan op de grens van de groene muur; een kleine meter naar achter dus tov de oorspronkelijke scheiding. Dit maakt de acherkamer (m'n kantoortje) kleiner, maar levert nuttige ruimte op in de woonkamer.

De basis van de tussenwand zijn 2 goedkope IKEA 'Expedit'-rekken. Aan de kant van de muur komt een smal kastje waar lange smalle voorwerpen in passen. Tevens voorkomt dat het bureau (dat achter het rek staat) niet uitsteekt.

Het rek staat los bovenop de laminaatvloer. Voor de stevigheid is het bovenste rek verbonden met pen/gatverbindingen aan het onderste.

Zo heeft het rek er de eerste tijd gestaan. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat ik zoveel kluste in het kantoor/werkkamer dat ik het toch wel fijn vond om iets meer afscheiding te hebben, zonder er echt een aparte ruimte van te maken. Bovendien wilde ik het tussenrek zo verbeteren dat het niet meer op een goedkoop IKEA-rek leek..

Ik besloot de verschillende vakken van het rek te plastificeren met verschillende kleuren plastic. Het eerste vakje in geel.

Het was een geduldig en nauwkeurig werkje om de vellen plastic er zonder vouwen en luchtbubbels op te krijgen (de lijm van het plastic hechtte extreem goed op de melaminelaag van de kast; het moest in 1 keer goed.)

Aan de voorzijde een front van 4mm MDF-platen. Wat meer vakken zijn afgedekt zodat ik iets meer troep kwijtkan aan de achterkant van het rek zonder dat dit in de woonkamer zichtbaar is

De zijkant van de kast is ook met zwart bedekt. Het lijkt nu al een geheel in plaats van 2 kasten op elkaar.

In eerste instantie had ik de frontplaat zwart gelakt, maar het resultaat beviel me niet. Daarna heb ik het zilver gemaakt, maar ook dat gaf niet het effect waar ik op hoopte. Toen kwam ik op het idee om het roestkleurig te maken. Spullen daarvoor moesten in Duitsland gekocht worden (na lang zoeken) en het duurde lang voordat het geleverd werd..

Omdat ik was spotjes nodig had voor boven de boekenkast, en omdat ik het kantoor iets meer wilde scheiden van de woonkamer besloot ik maar een doorlopende koof te maken. A, omdat er spotjes en kabels doorkunnen, en B, omdat het de ruimte een beetje breekt, een beetje minder blokkendoos maakt.

Koof met latjes en MDF.

Na het timmeren netjes plamuren en afwerken.

De roestverf bestaat uit 3 lagen: eerst een grondlaag die ervoor zorgt dat de ondergrond niet aangetast gaat worden, dan gaat er een laag over met ijzerpartikels, tenslotte een laag met zuur (ijzerchloride) die zorgt voor een versnelde roestwerking. Eerst even uitgeprobeerd op het kastdeurtje. Het resultaat was precies waar ik op hoopte!

De hele kast is behandeld met ijzer. De plank aan de bovenkant heeft nu een laag spiegelfolie zodat het vanaf de huiskamer lijkt alsof de kamer erboven doorloopt.

Binnen enkele dagen doet het zuur z'n werk.

Het eindresultaat.